Blackjack

Hva er blackjack?

Blackjack er et populært bordspill hvor spillerne har bedre odds enn dealeren. Spillet er enkelt å spille og enkelt å lære seg, og det er nok derfor det blir mer og mer populært. Blackjack er et kortspill hvor spilleren konkurrerer mot en dealer eller huset.

Regler

Når du skal spille blackjack vil du få tildelt tilfeldig kort som har ulike verdier. Alle kortene fra 2 opptil 10 har den verdien som tallet på kortet tilsier. Fargen eller typen på kortet har ingenting å si, for eksempel har hjerter 5 og spar 5 samme verdi. Alle bildekortene, det vil si knekt, konge og dronning, har en verdi på 10. Ess har to ulike verdier, og kan ha en verdi på 11 eller 1. Verdien på ess vil bli avgjort av kortkombinasjonen til spilleren.

Målet i blackjack er å oppnå en poengsum nærmest verdien 21. Spilleren skal ikke gå over verdien 21 og vil da gå bust, som det heter. Dersom du ikke skulle få 21 i verdi er målet å oppnå en høyere poengsum enn dealeren. Et eksempel er dersom en spiller får tildelt 10 og 8 = 18 i verdi, mens dealeren har blitt tildelt 9 og 8 = 17 i verdi. Her er da poengsummen til spilleren høyere enn dealeren sin poengsum, og i tillegg nærmere verdien 21, det vil si at det er spilleren som vinner.

Hvordan spille blackjack

Spillet blir startet med at spilleren legger innsatsen i innsatsboksen foran spilleren. Når alle spillerne har lagt inn innsatsen, er spillet i gang og kortene vil bli delt ut. Dealeren vil dele ut kort til spilleren fra venstre til høyre. Deretter vil dealeren dele ut kort til seg selv. Kortene som spillerne blir tildelt blir lagt med bildesiden opp, mens det første kortet til dealeren blir lagt med bildesiden ned og bildesiden opp på det andre kortet.

Dersom dealerens kort med bildesiden opp er et ess, kan spillerne kjøpe seg forsikring mot dealerens potensielle blackjack, som vil koste 50 % av innsatsverdien. Dersom dealeren da har blackjack taper spilleren innsatsen, men får utbetalt 1:1 på grunn av forsikringen. Dersom det var noen spillere som ikke kjøpte seg forsikring, vil disse spillerne automatisk tape. Deretter vil dealeren samle inn innsatsene til spillerne som tapte (uten forsikring), og runder er over. Dersom en spiller har blackjack i tillegg, kalles dette for push og spilleren vil få innsatsen og runden er over. Dersom det bare er en spiller som har blackjack, og ikke dealeren, vil spillerne som kjøpte forsikring ta forsikringssummen og dealeren vil spør hver spiller om hvilke valg de ønsker å ta. En spiller har ulike valg, og kan enten velge å få et nytt kort, eller avstå. Valgene som tas må gjøres i forhold til dealerens kort.

For å kunne ta et valg må spilleren vurdere sin egen verdipoeng. Det er normalt å stå over dersom du har en poengsum mellom 16 og 21, og normalt å ta et nytt kort dersom poengsummen er 11 eller under. Avgjørelsen om en spiller skal ta nytt kort tas i forhold til kortet til dealeren med ansiktet opp. Spillerne kan stå over eller ta en nytt kort så mange ganger det lar seg gjøre, men hånden går bust dersom en spiller går over verdien 21, og spillerens innsats blir da samlet inn av dealeren.

Dersom en spiller ønsker å ta valget om å stå over, vil dealeren fortsette å spørre spillerne fra venstre til høyre, frem til alle spillerne har fullført. Når alle har fullført og tatt sine valg vil dealeren vise frem det kortet som ble lagt med ansiktet ned.

Tips

Dersom dealeren har et kort på ni eller bedre er det lurest å ta nytt kort frem til du har minst 17 i verdi. Noe annet du kan tenke over er at dealerens svakeste punkt er dersom han/hun har et åpent kort med verdi på fire, fem eller seks. En annen strategi er å splitte ess og åttere. Grunnen til at du vil splitte åttere er fordi da får du en poengsum på 16 som igjen er den svakeste posisjonen. Grunnen til at du vil splitte ess er for å kunne øke sjansen til å trekke et bildekort med verdi 10, og dermed oppnå verdien 21.

Det finnes også noe som heter blackjack strategiskjemaer, som er tilgjengelige til å laste ned. Dette skjemaet kan lære deg hvordan du skal spille blackjack. Skjemaene kan fortelle deg hvilke avgjørelser du kan gjøre i forhold til poengsummen din og dealerens kort med ansiktet opp. En stor fordel med å spille blackjack på nett er at du kan velge tempoet selv, og du kan også få tid til å sjekke strategiskjemaet dersom du ønsker å bruke det, og dermed finne ut hva som fungerer for deg.

Privacy Policy